Rozmnażanie ptaków – ciekawostki

Pomimo, iż pustułka nie osiąga żadnych wielkich rozmiarów, jakie są charakterystyczne dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który oblega obszar niemalże całego kontynentu europejskiego, aż po wysokie Alpy i wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania ptak ten omija natomiast koło podbiegunowe, do którego cech klimatu, gatunek ten nie jest właściwie przystosowany.

Zdecydowanie największą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Pośród tych państw niekwestionowany prym wiodą Niemcy, na obszarze których występować może aż 60 tysięcy par. W obecnych czasach nasz kraj nie kwalifikuje się do ulubionych miejsc życia tego gatunku. Mimo to, jest to dalej najliczniejszy sokół na terenie całego kraju.

Rozmnażanie ptaki

Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązowy kolor, który kontrastuje się z czarnymi plamami i pazurami. Spód ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest charakterystycznie- bardzo gęsto, nakrapiany. Tak samo u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie węższych, ciemnych prążków.

Skrzydła pustułki zaliczyć można do wąskich i długich, o końcach przypominających kształtem ostry sierp. Pustułka to gatunek ptaka, który żyje najwyżej 15 lat. Długość ciała pustułki razem z ogonem , a także dziobem znajduje się w większości przypadków pomiędzy 33 a 37 centymetrem,  z czego sam ogon może osiągnąć długości nawet 18 centymetrów. Samica pustułki ma większą masę ciała, która może równać się nawet 280 gramom. W przypadku samca największa masa ciała może osiągnąć o 50 gram mniej niżeli płeć przeciwna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *