Jakie robaki dla ptaków?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest dziś chyba najpowszechniejszym gatunkiem zamieszkującym na obszarze Polski. Jest on mylony niejednokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi żyjących dziś na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym miejscem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, współcześnie znacznie częściej spotkać można go także w krajobrazie rolniczym albo też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Ptaki a robaki

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna.

Nie da się nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec robi się ostro czarny.  U gołębia grzywacza zauważyć można tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie oraz słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. W dodatku warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *